Computer Vision Syndrome

Last van uw ogen door het werken met de computer?

Werken aan een computer vraagt heel wat visuele energie. De ogen bewegen vaak, moeten continu focussen en het licht is slecht vanwege het flikkeren van het beeldscherm. CVS wordt gedefinieerd als visuele klachten door het kijken naar een computerscherm. Iedereen die meer dan een paar uur per dag aan de computer zit kan last krijgen van:

  • Hoofdpijn – vanwege de inspanningen van de ogen;
  • Krampen en pijn – vooral de schouders en de nek krijgen het zwaar te verduren als je in een onnatuurlijke houding zit om goed zicht op het scherm te hebben;
  • Droge ogen – vanwege verminderd knipperen;
  • Vermoeide ogen – vanwege de extra inspanningen om op het beeldscherm te focussen;
  • Slecht zicht – vanwege verminderd traanvocht en focus inspanningen.

Met een van deze klachten zou je al naar een oogarts of specialist moeten gaan, die je waarschijnlijk zal bevestigen dat je CVS hebt. Deze diagnose kan gesteld worden met de hulp van een speciaal ontworpen test. In de makkelijkste gevallen wordt een bril voorgeschreven met lichte pluslenzen, een lichte tint en een UV filter. Door de pluslenzen wordt het scherm een beetje vergroot, de tint in meestal roze of grijs maakt het beeld wat rustiger, en het UV filter beschermt de ogen tegen schadelijke straling van het scherm. Deze computerbrillen kunnen veel klachten opheffen. Tevens wordt het volgende aanbevolen om de symptomen te verlichten of te voorkomen:

  • Zorg voor de juiste omgevingsverlichting – vermoeidheid van de ogen treedt op wanneer omgevingslicht te helder is. Indien je een kamer enigszins verduistert wordt het makkelijker om je beeldscherm te lezen en vermindert de inspanning van je ogen.
  • Koop een goede monitor – een goed scherm, bijvoorbeeld een Retina scherm, bevat veel meer pixels dan een scherm en grafische kaart met een lagere resolutie. De hersenen gaan bij een minder goed beeld zelf details invullen en dit is vermoeiend. Daarnaast flikkeren goedkope schermen veel meer wat een grotere belasting is voor de ogen.
  • Pas de helderheid en het contrast van je beeldscherm aan – zorg ervoor dat het contrast en de helderheid optimaal staan ingesteld om goede leesbaarheid te garanderen voor maximaal comfort.
  • Verminder weerspiegeling in je beeldscherm – houdt lichtbronnen weg die spiegelen of reflecteren in je beeldscherm. Je kunt een antireflectie filter gebruiken op je beeldscherm of een special anti reflectie laagje gebruiken op je brillen glazen.

Droge ogen kun je vaak verhelpen met oogdruppels of kunsttranen, supplementen of in extreme situatie een ingreep waarbij de traanvochtbuizen worden aangepast om tranen langer in het oog te houden.