Contactlenzen voorlichting & prijsvergelijking

Lenzencenter stelt zich ten doel om online aanbieders van contactlenzen onderling te vergelijken en bepaalt aan de hand van een aantal beoordelingscriteria een score.

Deze criteria bestaan uit:

 • Prijs contactlenzen en lenzen vloeistoffen
 • Aanbod lenzen, lenzen vloeistoffen en accessoires
 • Service: snelheid van handelen en kwaliteit klachtafhandeling
 • Levertijd lenzen
 • Retourbeleid
 • Gemak werking website en order proces
 • Aanbieden fysieke oogcontrole

Bepalend voor de score op prijs is een vergelijking gemaakt op basis van de in 10 Nederland meest verkochte contactlenzen. Bij alle aanbieders uit onze test checken we de prijs voor de 10 typen lenzen.
Naast de score voor service is het tevens van belang hoe goed de opticien een controle van de ogen van de klant faciliteert. Lenzencenter vindt een regelmatige oogcontrole namelijk zeer belangrijk, vooral als lenzen online gekocht worden. Tevens wordt steekproefsgewijs de response tijd gemeten op vragen die gesteld worden aan de aanbieders. De score voor levertijd wordt bepaald op basis van de ervaringen van klanten van de webshops met de accuraatheid en snelheid van levering. Aangezien een snelle levering vaak afhangt van het op voorraad zijn van contactlenzen kunnen grote variaties in levertijd ontstaan. Hiervoor wordt door Lenzencenter een gemiddelde berekend.

Merktrouw

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat contactlensdragers heel merktrouw zijn. Immers als je een lens hebt gevonden die bevalt zul je niet zo snel iets nieuws uitproberen. Ook wanneer het gaat om het gebruik van het huismerk van bijvoorbeeld Hans Anders of Eye Wish. Wist je dat je huismerk lenzen van deze opticien ketens ook gewoon in andere webshops kunt kopen? Vaak zelfs tegen een lager tarief dan je bij de opticien betaalt. Het enige verschil is dat de lenzen die Hans Anders of Eye Wish verkopen als huismerk via een webshop in de originele verpakking zit, onder de originele naam. Zelfde lenzen, zelfde kwaliteit en zelfde fabrikant, maar een andere, vaak lagere prijs. Het klinkt vreemd dat een huismerk lens duurder is. Bij iedere supermarkt worden immers ook huismerk producten verkocht die altijd aanzienlijk goedkoper zijn. Bij contactlenzen is dit echter niet het geval.

In de webshop van LensOn kun je iedere huismerklens onder zijn huismerknaam en originele naam vinden. LensOn verwijst je tevens direct door naar het origineel. Zo hoef je je favoriete merklens niet te verlaten. Op onze site kun je ook een overzicht bekijken van de bij ons bekende huismerk lenzen.

Funlenzen en gekleurde lenzen

Heb je een feestje en wil je bijvoorbeeld de kleur van je ogen voor die avond veranderen? Of wil je een funlens voor een gekostumeerd feest, fotoshoot of toneelstuk? Ook dan kun je bij de erkende webshops hier op Lenzencenter.nl terecht. Let wel: funlenzen zijn niet altijd op sterkte verkrijgbaar of kunnen maar tot een beperkte sterkte gemaakt worden. Ook bevatten deze vaak geen cilinder correctie. Dat heeft te maken met de fabricage van deze lens. Funlenzen of gekleurde contactlenzen worden via speciale webshops aangeboden, waaronder Lensway.nl. Kijk op onze pagina over funlenzen en gekleurde contactlenzen welke webshops hiervoor het best uit de test gekomen zijn. Wanneer je een funlens gaat gebruiken is het verstandig om ook te oefenen met inbrengen en uithalen. Vooral wanneer je normaal een bril draagt of helemaal geen lenzen. Let er bij het gebruik van funlenzen ook op dat deze een houdbaarheidsdatum hebben. Eénmaal uit de verpakking kun je ze vaak niet langer dan een maand bewaren.

Lenzenvloeistof

Heel belangrijk voor het behoudt van je contactlenzen en je ogen, is de vloeistof waarin ze worden bewaard. Deze lenzenvloeistof koop je vaak tegelijk met de lenzen. In de erkende webshops wordt er altijd een suggestie gedaan voor de juiste lenzenvloeistof. Er zijn verschillende vloeistoffen. Zo zijn er bewaarvloeistoffen die de lenzen zowel schoonmaken als neutraliseren. Dit zijn de 2-in-1 lenzenvloeistoffen, erg handig voor op vakantie, op reis of gewoon voor in je tas. Veel contactlensdragers hebben twee verschillende vloeistoffen: één om de lens mee te reinigen die je na een paar uurtjes moet vervangen met een neutraliserende vloeistof zodat je de lenzen zonder problemen weer kunt inzetten. Ook je favoriete lenzenvloeistof – al dan niet van een huismerk – kun je bij de erkende webshops aanschaffen.

Lenzenhouder

Je hoeft niet iedere maand van lenzenhouder te wisselen om je lenzen goed te houden. Het is wel verstandig een reserve houder in huis te hebben. Er kan altijd wat met een lenzenhouder gebeuren. Deze kan breken of niet goed meer sluiten. Bestel daarom één keer per jaar een nieuwe lenzenhouder. Dit is tevens een garantie voor het behoud van je contactlenzen. Ook handig: schaf een houder aan met een duidelijk vakje voor de rechter – en linker lens. Vooral bij verschillende sterktes weet je zo zeker dat de juiste lens in het goede oog gaat.

Tips voor lenzen dragers

 • laat je ogen regelmatig controleren door de opticien, liefst twee keer per jaar;
 • gebruik contactlenzen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, controleer ook regelmatig de houdbaarheidsdatum;
 • gebruik lenzenvloeistof volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, controleer ook hiervan regelmatig de houdbaarheidsdatum;
 • controleer regelmatig of de sluiting van de lenzenhouder geen barstjes bevat. Wanneer de lenzenvloeistof uit de houder kan ontsnappen, kunnen de contactlenzen droog komen te staan en uitdrogen;
 • last van je ogen? In het begin kan het wennen zijn voor je oog om een lens te dragen. Het kan even duren voordat je oog het heeft geaccepteerd. Echter bij irritatie, overmatige roodheid of een branderig gevoel in het oog stop je direct met het gebruik van de lens. Raadpleeg vervolgens een huis- of oogarts, of ga naar een erkende opticien voor een goed advies.

Waarom online kopen?

Waarom zou je je contactlenzen online aanschaffen? We zetten de redenen nog even op een rij:

 • webshops bieden vaak een lagere prijs voor dezelfde lenzen, ook voor het huismerk van de bekende optiek ketens, zoals Hans Anders, Pearle en Eye Wish;
 • je zit niet vast aan een bepaalde opticien keten en bent vrij om te kiezen en switchen;
 • je kunt prijzen van de verschillende webshops en je opticien eenvoudig met elkaar vergelijken;
 • je hoeft niet op pad of in de rij te staan. Je bestelling wordt gewoon de volgende dag geleverd op je thuis-, kantoor- of vakantieadres;
 • de betaalomgevingen zijn veilig. Je kunt direct betalen via de betaalomgeving van je bank (met iDeal) of met je creditcard;
 • ook kun je online vaak van aanbiedingen en couponcodes profiteren, zoals gratis verzending of een gratis zonnebril;
 • het is makkelijk, snel en je ontvangt je bestelling vaak de volgende dag al in huis.Overtuig jezelf en probeer het gewoon uit. Dan weet je ook meteen hoe een bestelling in zijn werk gaat wanneer je met spoed een extra setje nodig hebt. Test daarbij ook het gebruiksgemak van de verschillende door ons aanbevolen webshops.

Maar ook …

Naast het controleren van webshops kun je op Lenzencenter.nl meer vinden over de verschillende opticien ketens, zoals Hans Anders, Eye Wish, Pearle en Specsavers op de betreffende pagina’s.