Hoe ga ik netjes en ‘veilig’ om met contactlenzen

Contactlenzen inzetten


Was je handen grondig voordat je de lenzen indoet. Gebruik geen zeep met een sterke geur of met veel olie. Het lenzenoppervlak kan bepaalde stoffen absorberen. Sommige oogartsen adviseren om altijd met hetzelfde oog te beginnen om te voorkomen dat je de lenzen voor je linker en rechteroog verwisselt. Schud zachtjes de lenzenhouder met de bewaarvloeistof om eventueel vast zittende lenzen los te maken. (Probeer vastzittende lenzen niet los te trekken met je vingers want daarmee kun je ze beschadigen) Laat de lenzen uit de lenzenhouder in de palm van je hand glijden. Spoel de lens grondig met de juiste contactlenzenvloeistof Plaats de contactlens op het puntje van je wijs of middelvinger. Deze moet droog zijn of hoogstens vochtig. Met de vingers en duim van je andere hand moet je tegelijkertijd je bovenste ooglid omhoogduwen en je onderste ooglid omlaag. Positioneer de lens op je oog terwijl je vooruit of omhoog kijkt. Je kunt of de lens direct goed aanbrengen of op het oogwit. Draai je ogen in een cirkel om de lenzen op de juiste plaats te krijgen en knipper daarna. Zorg dat de lens indien hij uitvalt makkelijk weer te vinden is.

Contactlenzen uitdoen


Altijd eerst je handen wassen voordat je de lenzen verwijderd. Als je voor een wastafel staat, gebruik dan een schoon papieren doekje om de gootsteen af te dekken. Dit om verlies van je lenzen te voorkomen als ze per ongeluk uitvallen.
Om zachte lenzen te verwijderen, kijk omhoog of opzij terwijl je het onderste ooglid naar beneden duwt. Schuif de lens met een vinger voorzichtig op het oogwit. Hier kun je heel zachtjes de lens tussen je duim en wijsvinger oppakken. Het is aan te raden om je nagels goed kort te houden totdat je gewend bent om je lenzen uit te halen. Voorkom dat je per ongeluk op je oogbal krast en zo je oog beschadigt.
Harde of vormvaste lenzen kunnen worden verwijderd door voorover te buigen, de palm van je hand onder je oog te houden en dan je oog wijd open te doen. Trek met een vinger van je andere hand aan de buitenste hoek van je oog in de richting van je oog. Als je nu knippert, valt de lens uit je oog in je handpalm.

Hoe weet je of je lens binnenstebuiten zit?


Het is geen probleem om een contactlens verkeerd om in te doen. Hij zit alleen niet lekker, maar er kan niets beschadigd worden. Hoe weet je nu of je lens niet binnenstebuiten zit? Het verschil is nogal subtiel. Voordat je de lens inzet moet je hem op de punt van je vinger houden. Kijk nu tegen de zijkant van de van de lens aan. De vorm moet enigszins op een halve bol lijken en niet op de contouren van een diep bord (zie bijgaande illustratie). Dus de randen van de lens moeten meer naar boven dan opzij wijzen. Als je gekleurde lenzen draagt met een gebruikerstint, leg dan de lens op de punt van je vinger en kijk er van boven op. De rand van de gekleurde lens moet er dan erg blauw uitzien (of groen, afhankelijk van de kleur van de lenzen). Deze kleur zie je niet als de lens verkeerd om zit. Sommige lenzen hebben op de rand een laser markering, zoals een merk, om je te helpen. Als je dit normaal kunt lezen dan zit de lens goed.

Aanbevelingen voor het veilig gebruik van contactlenzen:


Voordat je contactlenzen aanraakt, altijd eerst je handen wassen. Indien je lenzen vaker dan een dag gebruikt dien je de lenzen voorzichtig en regelmatig schoon te maken zoals aangegeven door je optometrist. Wrijf de contactlenzen schoon met je vingers. Hierna grondig spoelen voordat je de lenzen voor de nacht opslaat in voldoende “multi-purpose” oplossing.
Bewaar je lenzen in de juiste lenzenhouder en vervang de houder minmaal elke 3 maanden. Maak de lenzenhouder telkens schoon na gebruik en laat het open en droog staan tussen de schoonmaakbeurten. Gebruik uitsluitend producten om je lenzen schoon te maken en te desinfecteren die zijn aanbevolen door een specialist. Zoutoplossingen en kunsttranen zijn niet geschikt om lenzen te desinfecteren. Gebruik geen oude vloeistoffen om je lenzen schoon te maken of te bewaren. Zelfs als je de lenzen niet dagelijks gebruikt moet de contactlenzenvloeistof regelmatig vervangen worden.
Vervang de lenzen volgens het door de optometrist aanbevolen vervangschema. Doe contactlenzen uit als je gaat zwemmen of een warm bubbelbad neemt. Bezoek om de 6 maanden een specialist voor een oogonderzoek. Met een specialist wordt hier een optometrist, een contactlensspecialist, opticien of een oogarts bedoeld.

Tip: Bekijk ook onze pagina met informatie over Lenzen Typen