Veel gestelde vragen

Overzicht van vragen die ons het meest worden gesteld

Waar kan ik het beste mijn lenzen kopen?

Er zijn verschillende aanbieders van contactlenzen via het internet. Lenzencenter heeft de sites vergeleken op basis van kwaliteit (met name de beschikbaarheid of toegang tot een specialist voor oogcontrole, de informatie op de site en de responstijd), de prijs op basis van een steekproef van vijf producten en de snelheid van leveren. Aangezien de levertijden sterk afhangen van de voorraden vinden hier sterke fluctuaties plaats en is een gemiddelde genomen. De sites die het best uit de beoordeling kwamen vind je op de Lenzencenter homepage.

Waar moet ik rekening mee houden wanneer ik contactlenzen koop?

Het kopen en verkopen van lenzen wordt niet gereguleerd. Als je dus ergens anders je lenzen koopt dan bij een specialist moet je goed zijn voorbereid. Met een (sterkte) advies voor contactlenzen kun je in winkels, via postorder bedrijven, over de telefoon en online je lenzen kopen. Houd rekening met het volgende:

  • Je hebt een sterkte advies voor je contactlenzen nodig in de vorm van een contactlensrecept
  • Als je geen controle gehad hebt in de laatste 2 jaar is het altijd aan te raden om een specialist te bezoeken. Je kunt problemen met je ogen hebben die je niet merkt of wellicht corrigeren je lenzen je oogafwijking niet optimaal.

In het algemeen is een advies voor de sterkte van je lenzen gemiddeld geldig voor 1 jaar en maximaal 2 jaar.

Lenzen kopen via het internet, is dat verantwoord?

Absoluut, maar zowel zachte als harde (vormstabiele) contactlenzen moeten altijd eerst aangemeten te worden door een specialist. Specialisten op dit gebied zijn de contactlensspecialist, de optometrist of de oogarts. Ook krijg je dan advies of je het beste zachte of harde contactlenzen kunt dragen.
Het is het beste om iedere 12 maanden je ogen te laten controleren door een specialist.
Voor het vervangen van je contactlenzen kun je prima bestellen via het internet.

Welke lenzen zijn het beste om een paar uur per week te dragen?

Veel mensen vinden een bril tijdens het sporten hinderlijk, terwijl ze verder in het dagelijkse verkeer probleemloos een bril dragen. Zachte week- of daglenzen bieden een uitkomst voor deze groep. Er kan gekozen worden tussen dag- of weeklenzen, afhankelijk van het aantal keren per week dat contactlenzen gedragen worden. Als je bijvoorbeeld iedere dag in de week een uur gaat sporten, dan kan het goedkoper zijn om weeklenzen aan te schaffen. Als je bijvoorbeeld een dag in de week sport, dan kunt je beter daglenzen gebruiken. Je gebruikt dan per week maar één paar daglenzen.

Veel mensen vinden een bril tijdens het sporten hinderlijk, terwijl ze verder in het dagelijkse verkeer probleemloos een bril dragen. Zachte week- of daglenzen bieden een uitkomst voor deze groep. Er kan gekozen worden tussen dag- of weeklenzen, afhankelijk van het aantal keren per week dat contactlenzen gedragen worden. Als je bijvoorbeeld iedere dag in de week een uur gaat sporten, dan kan het goedkoper zijn om weeklenzen aan te schaffen. Als je bijvoorbeeld een dag in de week sport, dan kunt je beter daglenzen gebruiken. Je gebruikt dan per week maar één paar daglenzen.

Kan een laseroperatie mij van mijn bril afhelpen?

Met een operatie of door middel van speciale lasertechnieken kan tegenwoordig de lichtbrekende sterkte van een oog zodanig aangepast worden dat een bril of contactlenzen niet meer nodig zijn om goed te kunnen zien.
Deze technieken bestaan allemaal uit een chirurgische ingreep die plaats vindt in een – in principe – gezond oog. Aan al deze ingrepen zijn bepaalde risico’s verbonden. Daarom is het beter deze behandelingen alleen te ondergaan als je serieuze problemen ondervindt bij het dragen van je huidige bril- of contactlenscorrectie.

Passen contactlenzen altijd?

Nee, want elk oog is anders. Elk oog heeft een andere bolling en bouw te vergelijken met een vingerafdruk: net als een vingerafdruk is ook elk oog uniek. Om hier een goede lens voor te zoeken moeten je ogen eerst uitgebreid onderzocht worden (met een biomicroscoop) en opgemeten worden (qua sterkte, bolling, grootte en vorm). Dit geldt zowel voor zachte als voor harde (vormstabiele) contactlenzen.
Iedereen kan een passende lens vinden want er zijn honderden soorten lenzen. Een specialist kan bepalen welke lens het beste bij je oog past en zal altijd testen of de betreffende lens inderdaad goed past. Ga, als je lenzen wilt gaan dragen, daarom altijd eerst naar een specialist die de lenzen bij je aanpast.
Het feit dat je willekeurige lenzen niet voelt hoeft niet te betekenen dat ze goed zitten. Bijvoorbeeld: een lens die vast op je oogbol zit kan goed voelen, maar de kans op problemen is groot. Er vindt namelijk geen traanuitwisseling plaats en een goede traanuitwisseling is een voorwaarde voor het probleemloos dragen van contactlenzen.

Heb ik reserve lenzen of een reserve bril nodig?

Het is een goed idee om een extra paar lenzen of een bril achter de hand te hebben voor als er iets mis gaat met je huidige paar. Dit is bijvoorbeeld handig als je met vakantie bent en het niet zo makkelijk is om een contactlensleverancier te vinden.
Besteed wel aandacht aan de hygiëne als je besluit de reservelenzen te gaan dragen en de oude lenzen dan als reserve wilt gaan gebruiken. Zachte lenzen die, als reservelenzen worden gebruikt, moeten eigenlijk gesteriliseerd worden en steriel verpakt worden als je ze langdurig wilt bewaren. Je contactlensspecialist kan je adviseren hoe je lenzen het beste langere perioden kunt bewaren.
Voor harde (vormstabiele) lenzen geldt, dat ze het beste eerst worden schoongemaakt en dan droog kunnen worden bewaard. In droge toestand kunnen bacteriën namelijk niet overleven. Wanneer je de harde lenzen dan weer gaat dragen, moet je ze wel eerst goed schoonmaken en een aantal uren in de bewaarvloeistof zetten.
Het voordeel van zachte lenzen die je regelmatig vervangt, zoals maandlenzen, is dat je altijd extra lenzen voorradig hebt en dat je geen aparte reservelenzen hoeft aan te schaffen.
Het is het raadzaam om een bril achter de hand te hebben. Bij autorijden is dit zelfs verplicht. Ook kunnen er zich situaties voordoen waarbij het beter is geen lenzen in te hebben (bijvoorbeeld als je ziek bent). Een bril met de juiste sterkte erin biedt dan uitkomst.
Sommige lenzen (vooral harde) hebben een kleine invloed op het oog en op de sterkte daarvan. Overleg daarom altijd met de specialist hoe de sterkte voor de bril het beste kan worden bepaald. Het is bijvoorbeeld raadzaam enige tijd geen lenzen te dragen voordat de meting plaatsvindt. Hoe lang je de geen lenzen moet dragen om een bril goed aan te passen hangt van het soort lens af en van de omstandigheden. Standaard wordt een rustpauze van minimaal 12 uur geadviseerd.

Kan ik met contactlenzen in slapen?

Het is beter om niet te gaan slapen met contactlenzen in omdat het hoornvlies dan namelijk geheel afgesloten wordt van de buitenlucht Het hoornvlies wordt zowel door de contactlens als door het ooglid afgedekt. Er is geen knipperbeweging tijdens het slapen die er voor zorgt dat zuurstof via het traanvocht tussen de contactlens en het hoornvlies getransporteerd wordt. Zo krijgt het hoornvlies onvoldoende zuurstof. Dit kan schadelijk zijn voor het oog. Meestal wordt je dan wakker met rode en pijnlijke ogen. Soms zwelt zelfs het bindvlies op. De contactlenzen kunnen zich dan gemakkelijk vastzuigen aan het oog, wat allerlei vervelende gevolgen kan hebben voor het hoornvlies.

Hoe weet je of je lens binnenstebuiten zit?

Het is geen probleem om een contactlens verkeerd om in te doen. Hij zit alleen niet lekker, maar er kan niets beschadigd worden. Hoe weet je nu of je lens niet binnenstebuiten zit? Het verschil is nogal subtiel. Voordat je de lens inzet moet je hem op de punt van je vinger houden. Kijk nu tegen de zijkant van de van de lens aan. De vorm moet enigszins op een halve bol lijken en niet op de contouren van een diep bord (zie bijgaande illustratie). Dus de randen van de lens moeten meer naar boven dan opzij wijzen.

Als je gekleurde lenzen draagt met een gebruikerstint, leg dan de lens op de punt van je vinger en kijk er van boven op. De rand van de gekleurde lens moet er dan erg blauw uitzien (of groen, afhankelijk van de kleur van de lenzen). Deze kleur zie je niet als de lens verkeerd om zit.
Sommige lenzen hebben op de rand een laser markering, zoals een merk, om je te helpen. Als je dit normaal kunt lezen dan zit de lens goed.

Wie kan mijn contactlenzen aanpassen?

Contactlenzen moeten worden aangemeten door een specialist, dat wil zeggen eenoogarts, een opticien, een contactlensspecialist of een optometrist. Er zijn natuurlijk verschillen tussen deze specialisten: een oogarts is een medisch specialist voor het behandelen van oogziekten. Sommige oogartsen hebben zich tevens gespecialiseerd in het aanmeten van contactlenzen.
Een opticien beheert een winkel waar voornamelijk brillen en contactlenzen verkocht worden. Opticiens leggen zich steeds meer toe op preventie en het herkennen van oogheelkundige afwijkingen. Vaak hebben optiekzaken een contactlensspecialist of een optometrist in dienst.
Een contactlensspecialist heeft een speciale opleiding gevolgd in het aanmeten en voorschrijven van contactlenzen.
Een optometrist heeft een HBO-opleiding om brekingsafwijkingen op te meten, en een algemene opleiding op het gebied van de basisoogheelkunde.
Alle vier deze beroepen zijn opgenomen in de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG wet) en zijn dus geregistreerd bij het departement VWS.

Moeten maandlenzen elke maand vervangen worden?

Bij gewoon gebruik is de conditie van een contactlens na één maand beneden het toelaatbare. De gevolgen hiervan kunnen ernstig zijn en het is daarom onverstandig om de termijn van lensvervanging te overschrijden. Zachte contactlenzen met een levensduur van een maand zijn gemaakt van zeer poreus zuurstofdoorlatend materiaal. Er zal steeds meer vuil in de contactlens ophopen waardoor de zuurstofdoorlaatbaarheid fors zal afnemen. Ook kun je infecties krijgen door bacteriën die in de lens gaan zitten.

Hoe oud moet je zijn voordat je lenzen kunt dragen?

Vroeger of later willen brildragende kinderen allemaal contactlenzen. Als je aan een specialist vraagt hoe oud een kind moet zijn voordat hij lenzen kan dragen krijg je geen eenduidige antwoord, omdat het sterk afhangt van het kind zelf.
Een kind moet de lenzen zelf in kunnen zetten en verantwoordelijk genoeg zijn om ze goed schoon te houden en infecties te voorkomen. Zelfs als vaak de lens in het verkeerde oog wordt gedragen, kan het oog daardoor langdurige schade oplopen. Ook kunnen kosten oplopen als het kind de lenzen vaak verliest. Met een verkeerde beweging kunnen sommige lenzen al uit het oog vallen.
Een goede test om te zien of je kind lenzen zou kunnen dragen is te kijken hoe zorgvuldig ze omgaan met hun bril. Moet je zelf vaak de bril schoonmaken, zoeken of oprapen dan zijn ze waarschijnlijk nog niet klaar voor contactlenzen.
Als je uiteindelijk besluit om toch lenzen voor je kind aan te schaffen raadpleeg dan altijd een specialist.

Wat betekenen de cijfers op een contactlensrecept?

Een contactlensrecept is niet hetzelfde als een brilrecept. Toch kun je aan de hand van een brilrecept een aantal gegevens voor een contactlensrecept berekenen.
Een contactlensrecept en een brilrecept hebben beide twee regels; de eerste regel begint met OD (Oculus Dexter, het rechteroog) en de tweede met OS (Oculus Sinister, het Linkeroog).
R of BOCR is een maat voor de kromming van de contactlens. S geeft de sterkte van de lens aan in een negatieve of een positieve waarde (bijvoorbeeld S-3 of S+2,5, etc.).
C staat voor een cilindrische afwijking die door sommige contactlenzen gecorrigeerd kunnen worden. Het getal geeft de sterkte van de cilinder aan met de hoek van de cilinder in graden daarachter. Deze cilinder wordt in de contactlens geslepen. Er is dan sprake van een torische lens.
Als laatste staat er vaak een D waarmee de diameter van de lens wordt aangegeven. ‘Add’ geeft aan dat het om bifocale lenzen gaat.
Sommige contactlensrecepten kunnen verschillen omdat het om een speciaal fabricaat gaat of vanwege de individuele gewoonten van degene die voorschrijft.

Kan ik het dragen van contactlenzen en bril afwisselen?

Goed aangemeten contactlenzen kunnen zonder problemen worden afgewisseld met een bril. Dit kan zowel met zachte lenzen als met (harde) vormstabiele contactlenzen.

Kan een contactlens achter het oog verdwijnen?

Nee, dit is niet mogelijk. Als een contactlens onder het boven- of het onderooglid terechtkomt omdat de lens van het hoornvlies afschuift, dan kan de lens op een gegeven moment niet meer verder. Een dun vlies dat over het oogwit ligt, het bindvlies, buigt namelijk na enkele centimeters weer om en bedekt de binnenkant van de oogleden. Deze omslagplooi bepaald dus hoe ver de lens naar achteren kan schuiven. Je kunt een contactlens terughalen door met het oog de tegengestelde kant uit te draaien en met je vinger de lens terug te duwen op het hoornvlies. Duw niet te hard want dan kan de lens zich vastzuigen aan het bindvlies.

Zijn er ook contactlenzen die dienst kunnen doen als zonnebril?

Het antwoord op deze vraag is: ‘NEE’.
Ultraviolet is het meest schadelijke deel van zonlicht voor de ogen. Sommigen fabrikanten van contactlenzen voegen daarom stoffen toe aan de lens die ultraviolet absorberen. Een deel van deze straling blijkt echter door zulke contactlenzen te worden tegengehouden. Ook de felheid van het licht neemt door dergelijke stoffen niet af en het blijft daarom noodzakelijk om een zonnebril te dragen. Wanneer er veel ultraviolette straling is zoals in het hooggebergte, moet je altijd een goede zonnebril dragen om de ultraviolette straling tegen te houden.

Hoe vaak moet ik mijn contactlenzen vervangen?

Dat is afhankelijk van het soort contactlenzen.
Harde (vormstabiele) contactlenzen gaan drie tot vijf jaar mee afhankelijk van gebruik, onderhoud, individuele omstandigheden en het merk.
Zachte contactlenzen hebben een aangegeven levensduur die verschilt per merk en per type: er zijn lenzen voor een dag, een week, twee weken, een maand, een half jaar en een jaar. Houd de aangegeven levensduur van de contactlenzen aan.

Is traanvocht belangrijk voor mijn contactlenzen?

Een goede conditie van het traanvocht is een voorwaarde voor het ongecompliceerd dragen van contactlenzen. Contactlenzen moeten namelijk "drijven" op het traanvocht. Een contactlens kan tijdens de normale lidslag (knipperen van de ogen) werken als een soort schuurpapier indien een contactlens niet drijft en er onvoldoende traanvocht tussen de contactlens en het hoornvlies zit. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan: branderige ogen, een jeukend gevoel, een zandkorrelgevoel, een vermoeid gevoel of het gevoel dat er iets in de ogen zit, een drukkend gevoel achter de ogen, hoofdpijn, wazig zien (vooral bij geconcentreerd kijken en lezen) en soms juist klachten van te veel traanvocht (vaak bij wandelen of fietsen tegen de wind in). Te veel aan tranen ontstaat doordat het oog signaleert dat de conditie van het traanvocht niet goed is. Het oog geeft dan een signaal naar de traanklier dat er meer traanvocht moeten komen. Deze zogenaamde "reflextranen" zijn echter van een mindere kwaliteit zodat ook die het oog niet goed verzorgen. Te weinig traanvocht of traanvocht van onvoldoende kwaliteit kan het dragen van contactlenzen zo oncomfortabel maken dat mensen weer kiezen voor een bril.
Dus zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het traanvocht zijn belangrijk om probleemloos contactlenzen te kunnen dragen.
Er zijn veel verschillende soorten druppels op de markt, zogenaamde "kunsttranen", die verlichting kunnen geven. Deze kunsttranen kunnen ook de productie van reflextranen verminderen en de kwaliteit van de eigen tranen verbeteren. Raadpleeg eerst een specialist want niet alle kunsttranen zijn geschikt om in combinatie met contactlenzen te gebruiken.

Is het veilig om contactlenzen dag en nacht te dragen?

Een contactlens rust op het voorste gedeelte van het oog, het hoornvlies, dat zuurstof nodig heeft om gezond te blijven en optimaal te functioneren. Zuurstofvoorziening geschiedt via bloedvaten, maar het hoornvlies heeft geen bloedvaten omdat het helder moet zijn zodat je er doorheen kunt kijken. Zuurstof wordt aan gevoerd vanuit het oogvocht aan de achterkant van het hoornvlies en vanuit de buitenlucht en door de traanfilm aan de voorkant.
Een contactlens ligt op het hoornvlies en belemmert de aanvoer van zuurstofaanvoer enigszins. Daarom moet een contactlens altijd zuurstof doorlaten en voldoende bewegen.
De zuurstofvoorziening voor het hoornvlies is normaal gesproken meer dan voldoende bij het dragen van contactlenzen met de ogen open. Met gesloten ogen wordt een extra belemmering gecreëerd voor aanvoer van zuurstof. De aanvoer van zuurstof aan de buitenkant van het hoornvlies door de lucht wordt dan namelijk afgesloten. Als we een contactlens willen dragen met langdurig gesloten ogen, dan moet die lens wel uitzonderlijk hoge zuurstofdoorlaatbaarheid hebben omdat er anders te weinig zuurstof naar het hoornvlies wordt aangevoerd. Sommige harde (vormstabiele) contactlenzen hebben een zodanig uitzonderlijk hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Maar harde lenzen zijn minder comfortabel om dag en nacht te dragen. Recent zijn er een aantal nieuwe lenzen op de markt gebracht welke vervaardigd zijn uit een silicone materiaal die veel zuurstof doorlaten. Deze silicone lenzen kunnen drie tot vijf maal zoveel zuurstof door laten als conventionele zachte lenzen. Het lijkt er op dat hiermee zachte lenzen zowel overdag als s’nachts gedragen kunnen worden.

Kan ik mijn contactlenzen inlaten tijdens het zwemmen?

Het is beter om niet met harde of zachte lenzen te gaan zwemmen, tenminste niet zonder bescherming, om de volgende redenen:
Harde contactlenzen drijven op een film van traanvocht. Deze lenzen kunnen tijdens het zwemmen daarom makkelijk uitspoelen.
Bij zachte lenzen ligt is er een andere reden: zachte lenzen zijn groter en worden niet zo gemakkelijk uitgespoeld. Zachte lenzen kunnen allerlei stoffen uit de omgeving opnemen doordat lens door het hoge watergehalte als een soort spons werkt. Door het opnemen van bacteriën neemt de kans op een infectie van het oog toe. Wanneer in chloorwater wordt gezwommen kunnen lenzen tijdelijk erg strak gaan zitten. Ze zijn dan moeilijker uit te krijgen, en de ogen kunnen rood worden. Na verloop van tijd lost dit probleem zich vanzelf op, of na het indruppelen van een neutrale vloeistof (bewaarvloeistof).
In zout water is het risico van een bacteriële besmetting van de contactlens iets minder omdat bacteriën minder goed kunnen overleven in een zoute omgeving. Wel kunnen lenzen juist wat losser gaan zitten, waardoor je ze wat makkelijker kunt verliezen. , Je kunt natuurlijk een speciaal zwembrilletje dragen. Maar het is niet zo eenvoudig om ervoor te zorgen dat ogen en lenzen dan niet in contact komen met het zwemwater. De beste optie lijkt dus om de lenzen uit te halen voor het zwemmen.

Een andere mogelijkheid is om daglenzen aan te schaffen om te zwemmen. Deze daglenzen gooi je na het zwemmen weer weg. Zo kunnen verontreinigingen die door de daglens opgenomen zijn tijdens het zwemmen verder geen kwaad.

Zijn contactlenzen in z'n algemeenheid veilig om te dragen?

Contactlenzen zijn veilig voor het oog, maar er kan ook wel eens wat misgaan
Een lens moet dagelijks in- en uitgehaald worden waardoor de kans groter is dat er micro-organismen in het oog komen dan bijvoorbeeld bij het dragen van een bril. Door zo hygiënische mogelijk de lens te behandelen is dit risico te minimaliseren. Stop bijvoorbeeld nooit een lens in je mond als er een vuiltje op zit, en was altijd goed je handen voordat je de lens aanraakt.

Het oog heeft normaal gesproken een heel goed beschermingsmechanisme. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat dit mechanisme goed blijft werken. Volg daarom de voorschriften die bij het dragen van contactlenzen horen goed op. Het niet of niet voldoende schoonmaken en desinfecteren van de lenzen kan problemen geven. Tijdens je controlebij een specialist kan de conditie van je oog en het beschermingsmechanisme gecontroleerd worden. Een belangrijke factor hierbij is bijvoorbeeld de passing van de lens. Indien de lens slecht past zullen er problemen ontstaan. Koop dus geen lenzen zonder controle want dit kan een gevaar voor het oog opleveren.
Sommige mensen kunnen beter geen lenzen dragen: bijvoorbeeld mensen met suikerziekte (diabetes) of andere systeemziekten, mensen met allergieën en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken. Raadpleeg daarom altijd een specialist.

Als je de voorschriften volgt en je lenzen normaal behandelt en als je regelmatig op controle komt om de lenzen en je ogen door een specialist te laten controleren, zijn contactlenzen een mooie en veilige optie.

Bekijk ook onze pagina met handige Tips